Икономистът Николай Василев, който беше номиниран за министър-председател в първия проектокабинет

...
Икономистът Николай Василев, който беше номиниран за министър-председател в първия проектокабинет
Коментари Харесай

Николай Василев застана зад приватизацията на ББР

Икономистът Николай Василев, който беше номиниран за министър-председател в първия проектокабинет на „ ИТН “, отбрани концепцията си за приватизация на Българската банка за развиване.

" Аз съм създателят на концепцията за приватизация на ББР. Не ми е хрумнало тази година, а такава ми е позицията от 2002 година. Тогавашното държавно управление с мое присъединяване приватизирахме всички останали държавни банки. Тогава обществено споделих, че няма потребност от остатъчна държавна банка, от която чаках да се случи тъкмо това, което се случи. Това го споделих по същия метод. Това е разказано в книгите ми през годините и в доста изявленията, които съм дал “, разясни Николай Василев.

По думите му ББР не е постигнала нито една от задачите, за които е била основана. Той влезе в неприсъствен спор със служебния министър на стопанската система Кирил Петков, който се разгласи срещу този ход:

" На всички хора, които споделят, че не би трябвало да се приватизира тази банка, а би трябвало да се ръководи по-добре желая да попитам: Като кое друго държавно сдружение за последните 32 години толкоз добре да се ръководи, че от там нищо да не изтича и да няма злоупотреби? Примерите в противоположна посока са стотици, а позитивните образци са единици. Независимо дали ще се смени в този момент мениджмънтът, след няколко години, при идващия министър и мениджмънт ще се случват същите неща и след това ще би трябвало да бъдат изчегъртвани също. За мен вярното решение е в никакъв случай да не я е имало тази държавна банка ".

Виждането на Василев за данъчната политика е за понижаване на налозите. Той заложи намаляване на плоския налог и налог облага на 9%, както и понижаване на Данък добавена стойност от 20 на 18%, а за бранш туризъм - на 5%.

" Щях да предложа бюджет за 2022 година, само че без недостиг. Само едно самоуверено и реформаторско ръководство може да подсигурява едно бъдещето на фискалната политика. Вие мен би трябвало да ме познавате като най-сериозният бюджетен ястреб в България. Бих желал пенсиите да се подобрят с 35%, само че по различен метод. Щях да предложа внезапно да се покачат заплатите на медицински служащи, учители, академични преподаватели ", прочете част от своята стратегия Николай Василев.

В нов неприсъствен спор с икономическия екип на служебното държавно управление Василев се разгласи за стесняване на бюджетните разноски, които страната преразпределя през бюджета. Той сподели, че при ГЕРБ и служебния кабинет се преразпределят разноски до 50% от Брутният вътрешен продукт, което са нечувани високи равнища в историята на България. 

" Моето надълбоко разбиране е, че не служебният кабинет не може да се произнася по тематики като актуализация на бюджет, обществена политика, данъчна политика, тъй като това илюстрация по какъв начин Бойко Борисов пристигна на власт: Те ги подвигат, ние ще ги плащаме. 7 милиарда лева се изхрачиха декември 2019 година тъкмо преди да пристигна пандемията и 8 милиарда лева, които се изхарчиха посред пандемията - през декември 2020 година, най-малко половината можеше да се спестят ", уточни някогашният вицепремиер.  

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР